Volg ons op facebook

Geschiedenis

Ontdek de geschiedenis van Koudenhoorn en omgeving.

Strandwallen

De oude strandwallen zijn duizenden jaren geleden door de zee opgeworpen zandbanken, die verder zijn opgestoven zodat ze hoger in het landschap kwamen te liggen en een goede (droge) plek werden voor bewoning. Alle dorpen in de Bollenstreek liggen dan ook op één lijn op deze oude strandwal. Het gebied was in de Middeleeuwen nog geheel bebost. Later werd het bos, behalve op de landgoederen bijna helemaal gekapt voor brandhout en om ruimte te maken voor landbouw. Veel zand van de strandwallen werd afgegraven en als bouwgrond voor de grote steden (bijvoorbeeld Amsterdam) verkocht. De grond op de strandwallen werd vervolgens voor de landbouw (bollenteelt) gebruikt.

Geestgrond (landbouwgebied/bollenvelden)

Geestgrond bestaat uit duinzand vermengd met klei en/of veen dat van elders is aangevoerd. Het is een cultuurgrond die erg geschikt is voor de bloembollenteelt. In de bovenlaag werd van elders aangevoerde mest gemengd. Het is de bodemsoort die in de omgeving van Warmond het meest voorkomt.

Veenweiden

De natte valleien naast de strandwallen groeiden vol met planten en veenmossen. Afgestorven vormden die uiteindelijk de organische veenbodem. Het levende veen lag als een bult in het landschap. In de Middeleeuwen werd het ontgonnen voor akkerbouw en turfwinning. Hierdoor is de bodem ingeklonken en de nattere landen die overbleven bleken alleen nog geschikt voor de weidebouw. Nog steeds zakt dit land met 1 cm per jaar. Vroeger probeerde men dit steeds natter wordende land droog te houden met molens, tegenwoordig gebeurt dat met electrische gemalen hoewel de windmolens nog steeds ingeschakeld worden bij grote wateroverlast.

Meer informatie

Kom gerust bij ons langs om ons te vragen naar informatie over Koudenhoorn. In de bibliotheek bollenstreek hebben ze ook boeken over Teylingen en het boek “van zand tot bloemkool” is een aanrader over de geschiedenis van Koudenhoorn.

feb. 16
Aankomende activiteit

Winterwandeling met stamppot eten tussen de koeien!

De winter laat de natuur vaak weer van een andere en vaak heel mooie kant zien. Het nog laagstaande zonnetje geeft het riet een gouden glans en de rijp zorgt voor een dun laagje ijs op bomen en planten. Vele smienten, krakeenden, kuifeenden en wintertalingen voelen zich in grote getalen thuis op het koude water van de Kagerplassen en in de polder worden grote groepen grauwe ganzen vergezeld door Canadese en kolganzen. De hazen maken zich op voor de paartijd en rennen en vliegen daarom door de weilanden. Kortom, een winterwandeling in de polder is een belevenis. Daarom organiseert het Natuur Ontdekking Centrum op zondag 16 februari in samenwerking met de boeren Rene en Fer Vergeer een winterwandeling. Hongerig door de tocht eten we vervolgens een winterstamppot tussen de koeien…. een bijzondere belevenis! Deze tocht voor jong en oud begint om 15.00 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur en aansluitend is het stamppot eten tot ongeveer 18.30 uur. De kosten voor de wandeling inclusief stamppot eten bedragen 12,50.. euro en kan je ter plekke voldoen. Aanmelden voor deze activiteit uitsluitend via ons e-mail adres [info@koudenhoornontdekken.nl] We kunnen tot 20 deelnmers plaatsen. Enkele dagen van tevoren ontvang je bericht omtrent de plaats van verzamelen.(mailto:info@koudenhoornontdekken.nl)* Lees verder

© Copyright Koudenhoorn Warmond - A Mister Hugo website