Volg ons op facebook

De vier landschappen

Ontdek de landschappen rondom het Natuur Ondekking Centrum Koudenhoorn. De ontwikkelingen in de geschiedenis Warmond hebben tot vier landschappen geleid met elk hun kenmerkende dier- en plantensoorten.

Aangelegd landschap

Het eiland Koudenhoorn is in de tachtiger jaren volledig door mensenhanden ingericht. Het is 38 ha groot en bestaat uit drie delen.

Het roodomrande stiltegebied waar natuur- en landschapswaarden voorop staan, is gedeeltelijk toegankelijk. De rest van het eiland (geelomrand) is voor recreatie, een deel in het noorden intensieve dagrecreatie, zonnen, spelen en zwemmen. In het middendeel liggen voor extensieve recreatie moestuinen, paardenweides, een kinderboerderij en een speelbos. Met de vele natuurlijke elementen, ruigtes, hakhoutbosjes en hagen, doet dit deel qua natuurwaarden niet onder voor het stiltegebied, mede door de rietkragen en –velden. Het totaalaantal strekkende meters rietkraag is in het recreatiegebied hoger dan in het stiltegebied (± 1530m tegenover 850m). Hierdoor is het eiland aantrekkelijk voor de uiterst zeldzame Noordse Woelmuis.

Landgoederen

Oostergeest en het Bos van Krantz in Warmond, het Overbosch in Voorhout, en Buitenplaatsen Groot Leerust en Rusthoff in Sassenheim zijn ingericht in de Engelse landschapsstijl die in de 18e eeuw populair was en de natuur als inspiratiebron had. In het parklandschap wisselen open en gesloten gebieden elkaar in goed evenwicht af. Paden kronkelen door het gebied. De gazons, weilandjes en waterpartijen vormen de open gebieden, de gesloten stukken zijn beplant met bomen en heesters. Het bos bevat restanten van Middeleeuwse bossen en in de oude bomen broeden bosvogels (zoals Bosuil, Grote Bonte Specht en Boomklever) en diverse soorten vleermuizen. In de vroege lente bloeien stinzeplanten zoals Sneeuwklokje, Wilde Hyacint en Bosanemoon onder de bomen. Soorten als Moerascypres of Rhodondendron die oorspronkelijk niet uit Nederland komen, worden elders niet aangetroffen.

Veenweide gebied

In het veenweidegebied rond de Kagerplassen bij Warmond herkennen veel mensen het “Oudhollandse Polderlandschap”, waarin weilanden en sloten en grote plassen elkaar afwisselen. Hwt is een vogelrijk gebied met weide- , water- en rietvogels en daarnaast veel planten, insecten en amfibieën. Er zijn rietranden of zelfs kleinere rietmoerasjes te vinden waarin de Noordse woelmuis zich thuis voelt.

Bollenvelden

Ten noordwesten van Warmond liggen de economisch belangrijke bollenvelden. Door de monocultuur is de biodiversiteit er laag maar diverse organisaties zijn samen met bollentelers en de Bollenstreekgemeenten actief om de natuur weer een plek te geven. Zo voert de Agrarische Natuur en Landschapsvereniging (ANLV) Geestgrond sinds 2010 campagne om bollenvogels onder de aandacht te brengen en te beschermen en werkt Landschapsbeheer Zuid-Holland samen met zes Bollenstreekgemeenten aan het herstel van het cultuurlandschap door karakteristieke elementen als bomenlanen en houtsingels te creëren.

mrt. 23
Aankomende activiteit

Welkom Grutto 2025 Vaarexcursie naar de Klaas Hennepoelpolder

Zondag 23 maart: Vogelexcursie met koeienschuit naar de Klaas Hennepoel polder: Welkom Grutto! (09.30 – plm.13.00 uur) Nu de kou door de vroeg invallende lente definitief verdreven lijkt te zijn uit onze contreien en de bermen weer kleur krijgen dankzij krokussen en narcissen, kunnen we ons weer op mooie lentedagen verheugen! En met de terugkeer van de lentevogel bij uitstek, de grutto, (ja, hij was vroeg dit jaar!) weet je zeker dat een nieuw seizoen is aangebroken. Na een energieverslindende tocht van duizenden kilometers zijn de grutto’s uitgehongerd teruggekeerd uit Spanje en Afrika. Na een korte periode van rust en opvetten, onder andere in de Klaas Hennepoelpolder, gaan zij de polders van het Kagerplassengebied in om te broeden. Maart is een leuke maand om de natuur in te trekken omdat niet alleen de zomergasten terugkeren, maar ook sommige overwinteraars zoals bijvoorbeeld smienten nog niet weg zijn. Ze zijn zich nog volop aan het voorbereiden alvorens te vertrekken voor de reis naar hun broedgebieden in Siberië. Maar ook andere wintergasten zoals de grote zilverreigers, kieviten, futen, meeuwen-, eenden- en ganzensoorten houden zich nog even op in onze polders. Wij hebben berichten dat menig paartje al is begonnen met de broed-voorbereidingen, maar hopelijk is er nog voldoende te zien en te beleven in de Klaas Hennepoelpolder… Alle reden dus voor een eerste vaarexcursie in dit nieuwe seizoen. Op zondag 23 maart a.s. verzamelen we om 09.30 uur bij het Natuur Ontdekking Centrum op Koudenhoorn. Na een korte introductie door vrijwilligers van het NOCK stappen we aan het boord van de koeienschuit van Willem vd Voort (deze keer misschien met een andere schipper…) om met eigen ogen de eerste nieuwkomers en laatste wintergasten te aanschouwen in de Veerpolders. De excursie wordt begeleid door vrijwilligers van het NOCK, waaronder de ervaren vogelgids John Stigters. Om ongeveer 13.00 uur zijn we dan weer terug bij het Natuur Ontdekking Centrum. De kosten voor deze excursie bedragen 6 euro pp. (kinderen tot 12 jaar 3 euro) en omdat er maar beperkt plaats is op de schuit, is aanmelden noodzakelijk. (bovendien zijn er al enkele aanmeldingen bij voor-inschrijving van de wachtlijst van een vorige excursie.) Aanmelden kan alleen kan via ons bekende emailadres : info@koudenhoornontdekken.nl A.u.b contant en gepast betalen… En wellicht ten overvloede: meevaren is op eigen risico. Hoe komt u bij het NOCK? Komt u met de auto, dan kunt u parkeren op de gemeentehaven in Warmond. Dan lopend (of fietsend) de brug oversteken; links aanhouden en direct daarna rechts aanhouden richting Brasserie Coazy. Het NOCK bevindt zich aan de achterkant van COAZY. Lees verder

© Copyright Koudenhoorn Warmond - A Mister Hugo website