Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Oevervegetatie inventariseren

juni 30 @ 14:00 - 17:00

Vrijwilligers gezocht voor oeverplantenonderzoek.
Welke planten groeien langs de sloten in de Leidse regio? Wat zegt dit over de vegetatiekwaliteit? Zou het beter kunnen? Voor het tweede jaar op rij zoeken Naturalis en het Centrum voor Milieuwetenschappen van de Universiteit Leiden hulp om deze vragen te beantwoorden. In 2018 hebben buurtbewoners en onderzoekers de vegetatiekwaliteit van 246 oevers in kaart gebracht. Vanaf 15 mei en tot 15 september 2019 kan iedereen die het leuk vindt opnieuw meedoen en ‘oeverexpert’ worden en de waterkant onderzoeken. Zo draag je bij aan echt onderzoek en ervaar je
sloten en oevers op een andere manier.

Waarom vragen onderzoekers jouw hulp?
In zowel het polderlandschap als de bebouwde kom bieden oevers goede kansen voor ‘wilde natuur’ en zijn het belangrijke nest- en schuilplaatsen voor diverse planten- en diersoorten. De inrichting en het beheer van de oevers bepalen de soortenrijkdom. Door natuurvriendelijk beheer proberen de Gemeente Leiden en omliggende gemeenten de biodiversiteit van de oevers te verbeteren. Hiervoor is het belangrijk om in kaart te brengen met welke oevers het goed gaat en welke oevers van een beter beheer zouden kunnen profiteren. Omdat het enkele jaren duurt voordat de resultaten van een aangepast beheer zichtbaar worden, zijn gegevens over plantensoorten van de oevers voor de komende 5 tot 10 jaar nodig. Er moeten dus veel gegevens verzameld worden en daarbij kunnen we jouw hulp heel goed gebruiken!

Hoe kan je helpen?
Je hoeft echt geen deskundige te zijn om te helpen. Met de nodige hulp ga je de aanwezigheid van 24 plantensoorten noteren, die iets zeggen over de vegetatiekwaliteit langs een oever. Deze indicatorplanten kan je snel leren herkennen met behulp van foto’s en filmpjes op de website www.mijnoeverplanten.nl. Deze website bied je nog veel meer interessante informatie over het project.

Op zondagmiddag 30 juni gaan we van 14.00 uur tot 16.00 uur aan de slag op Koudenhoorn. De start is in het Natuur Ontdekking Centrum met een korte inleiding en het doornemen van de methode. Daarna gaan we naar een slootkant om gezamenlijk een eerste oefening in het herkennen van bepaalde plantensoorten te doen. Daarna begint het echte werk en gaan we in groepjes een aantal slootkanten op Koudenhoorn inventariseren! Tot slot komen we weer samen in het NOCK voor een korte evaluatie. De activiteiten worden begeleid door ervaren onderzoekers van Naturalis en/of de  Universiteit. Zo leer je ook nog eens wat! Voor meer informatie, bezoek de website www.mijnoeverplanten.nl. of: https:/sites.google.com/site/leidenbiodiversity/.

Wil je ook oeverexpert worden en/of een workshop bijwonen, meld je dan snel aan via oeverplanten@gmail.com. Of voor de middag op Koudenhoorn, 30 juni as. op: info@koudenhoornontdekken.nl

Gegevens

Datum:
juni 30
Tijd:
14:00 - 17:00
Evenement Categorie: